szerda

Problémás növények

Látunk néha elvadult kertekben kiszáradt öreg cseresznyefát, ami megközelíthetetlen a gyökereiből előtörő sok száz vadmeggytől, találkozhatunk hasonló szilvaerdővel, almával. Néhány szép disznövényünkel is lehetnek gondok. A teljesség igénye nélkül most hárommal foglalkoznék:


Ecetfa, torzsás szömörce (Rhus hirta vagy Rhus typhina) Amerikából származó tájidegen növény, de ez a kisebb baj vele. Az igazi gond, hogy gyökérzete a talaj felszíne alatt haladva hatalmas területre terjeszkedik. Gyökérsarjakkal sugarasan terjedő kolóniákat létesit.
Ecetfa közterületen. 
Az oszlop melletti volt az ültetett példány. A másodiknak talán még örültek is, a kb. 30 kisebb pedig feltehetően azért él, mert nem éri el a fűnyiró.
Tőle10 méterre a kerítésnél.

A kertben
és az út másik oldalán



Beszerzünk egy példányt és öt év múlva lesz száz fácskánk, az eredeti növénytől ötven méterre is. Egyeztessünk a szomszédokkal, mielőtt ecetfa ültetésre vetemednénk, lehet, ők nem szeretnének kertjükbe ecetfa ligetet, pedig nekik is jut, ha nekünk van!

Trombita folyandár (Campsis radicans). Gyönyörű növény szép virágokkal
és az ecetfával mutat némi hasonlóságot. Szintén amerikában őshonos. Minden igaz terjeszkedéséről, amit az ecetfáról írtam, de elszórja a magjait is, amik jó eséllyel kelnek ki bármilyen talajon.
Trombita folyandár magot oszt
miközben 10 méter magasan fojtogat egy ezüstfenyőt
a kert távolabbi részén feltörő
sarjai pedig békésen bontják a viakolort.


Tapintatlanul veszi el kertünk más növényeinek életterét. Telepítése előtt szintén nem árt egyeztetni a szomszédokkal. Kiirtása szinte lehetetlen, ha jól érzi nálunk magát.

Orgona (Syringa) fajták. Tisztességes kertészetből beszerezve nem sorolható ide, de mivel hazánkban az ilyen tipusu faiskolák kihaló félben vannak, jobb rá figyelni! A korrekt kertészetek csak fagyalra (ligustrum) szemzett növényeket árultak. A növekedési erejük visszafogottabb, de nem hoznak sarjakat.
Egy most vásárolt tővel könnyen úgy járhatunk, egy évben két hétig gyönyörködünk a virágzásban majd tizenegy és fél hónapig irtjuk a csihatagait, amíg meg nem unjuk és az egész növénytől nem búcsuzunk el. (Egy idősebb orgona kiirtása szintén nem egyszerű mutatvány.)
Egy úgy-ahogy kivett orgona "emléke" terülő borókában
buxusban
és beton vízóra aknában


Vásárláskor érdeklődjünk, milyen alanyra szemezték, (kötelesek megmondani,) ha saját vadjára, álljunk el a tranzakciótól!

.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérem, írja meg a véleményét