csütörtök

Perui földicseresznye (Physalis peruviana)

Perui földicseresznye (Physalis peruviana) zöldséges, gyümölcsös esetleg dísz kertekbe.


Egyéb elnevezések: Goldenberry. Ananászcseresznye, Fizálisz, Poha, Köpenyes egres, stb.
Különféle gyümölcsök láthatóak a piacokon változó ízzel és méretben. Nagy a genetikai változatosság, több fajta került már hozzánk is.

Burgonyafélék családjába tartozó, feltehetően közép, dél amerikából származó, de ma már szinte az egész világon termelt gyümölcs. Termelése azonos a paradicsoméval, de nem árt kicsit erősebb támrendszert építeni számára, nyár végére a bokor két méter magas és ugyanilyen széles lesz.

Egy tőröl (napos helyen) 3-500 termésre számíthatunk, gyakorlatilag minden levélnyél mellett gyümölcsöt hoz. (A virágzás kezdetétől 3 hónap múlva kezdenek érni a pohák.)
A növény fagy érzékeny. Palántaneveléshez a magokat február végén vethetjük tőzegbe, az áttüzdelést már közönséges kerti földbe végezhetjük. Az enyhén agyagos talajt kedveli, de bármilyennel beéri. ( 4,5-8,2pH) Trágyázást, mütrágyázást egyáltalán nem igényel! Megfigyelésem szerint kártevői nincsenek, növényvédelmet sem igényel. Vízigénye is elég mérsékelt, a túlöntözést az ágak lerepedésével "honorálja", de a termését még a lógó ágakon is beérleli.

 Tarthatjuk évelőnek is, ha fagymentes teleltetését meg tudjuk oldani. A méteres anyatövet problémás kibányászni, bekonténerezni, helyigénye is túl nagy. Viszont könnyen szaporítható bujtással. Én szeptemberben szoktam pár fejletlen ágat levágni és literes cserépbe bujtani.
Október végére, amikor felénk általában megjön az első fagy, már begyökeresedett növényeim vannak. (Nem árt egy nádat is a cserépbe tűzni, ha nem csüngó fizáliszt szeretnénk.)
Tíz fok feletti hőmérsékleten megfelelő fényviszonyok mellett télen is virágzik.
A fagyok elmúltával kiültetjük a töveket végleges helyükre. A felnyurgult legalább két ízközű ágakat levághatjuk és bujtathatjuk. Az így nyert új növények első termés érése két hetet szokott késni az anyatőhöz képest.

Felhasználás:
Legegyszerűbb, a száraz -ez jelzi, hogy érett a gyümölcs,- buroklevélből kibontva azonnal megesszük. Vitamindús, megdöbbentően kellemes ízű csemege. A leszedett gyümölcs hűvös helyen pár hétig eltartható.
Az éretlenül leszedett köpenyes egres állítólag mérgező, de után érlelve fogyaszthatóvá válik. (Szerintem nem kell leszedni zölden.)
Fogyasztható sós, illetve édes salátákban. Süteményt, aszalt gyümölcsöt, lekvárt, pudingot, fagylaltot, likőröket is lehet készíteni belőle. Étvágygerjesztő koktélok alapanyaga. A szárított gyümölcsöt mazsola és élesztő(?) helyettesítésére is használhatják.


Gyógynövény:
Leginkább azt tartják róla, érett termésén kívül minden része mérgező. Ennek ellenére a világ különböző helyein termelt -több fajta földicseresznye- minden részét használják valamilyen betegség ellen nem csak sámánok és kuruzslók, de gyógyszergyárak is.
Általánosságban elmondható, Physalis peruvianát használják asztma, bakteriális fertőzések, kelések, a rák  (leukémia ), cukorbetegség, hasmenés, vizelethajtó, ödéma, köptető, szemfertőzések, ájulás, láz, vérzéscsillapító, vérzés (szülés utáni), meddőség, gyulladás, malária, hányinger, fájdalom, tumor (here), bőrbetegségek, álomkór, gyomorproblémák ellen és fertőtlenítő szerként.

Tartalma:
A gyümölcs gazdag vitaminokban,  (3000 NE karotin 100 g), a C-vitamin és néhány B-komplex (tiamin, niacin és B12). A fehérje és a foszfor szintje kivételesen magas a gyümölcsnek.

(forrás:www.family-content.com/health/herbs/cape-gooseberry és saját tapasztalat)










Physalis peruviana háttérképek letölthetőek itt.

Köszönöm az érdeklődését!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérem, írja meg a véleményét