katáng
Hogyan termeljünk cikóriát? (1)
1. lépés
A telepítés helye legyen gyommentes, teljes napsütésű (nem árnyékolt), jó vízelvezető képességű föld.
2. lépés
Lazítsa meg a talajt 20cm mélyen ásóval vagy lapáttal. Vegye ki a gyökérdarabokat, köveket vagy egyéb szennyező anyagokat. Javítsa
a talajszerkezetet gereblyével.
3. lépés
Keverjük össze a talaj felső 4cm-ét tőzegmohával (virágfölddel). A tőzegmoha gazdagítja a talajt szerves anyagokkal és javítja a vízelvezető képességét, segíti a cikória erőteljes növekedését.
4. lépés
A sima, elegyengetett talajba húzzon barázdát 2cm mélyen. Hagyjon a sorok között 18-24cm távolságot. (Inkább többet, hogy kényelmesen tudjon kapálni.)
5. lépés
Helyezzen 6cm-enként magokat a sorba. Fedje 1cm-es földréteggel és kicsit tömöritse a felszint. Megöntözzük az ültetési területet vízzel, hogy elkezdődjön a növekedési folyamat. Ne hagyja a magokat kiszáradni, csírázásuk 7-21 napig tart.
www.gardenguides.com/109894-plant-chickory.html
Cikória a házikertben
Letölthető PDF (Angol) http://www.uaex.edu/publications/pdf/FSA-6081.pdf
A cikória -endívia. -katáng (Cichorium intybus var. foliosum) a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó mezei katáng (Cichorium intybus) nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek.(2) Egyike a legősibb zöldségféléknek.
Őse a gyomként ismert mezei katáng, amelynek virágzatát forrázva gyógynövényként használják. Ebből alakultak ki a gyökeréért (pótkávénak) termesztett és a leveléért salátának termesztett változatok. Az ős alak Európában, Afrika északi részén és Ázsiában elterjedt.
hu.wikipedia.org/wiki/Cik%C3%B3ria
Hogyan fogyasszuk?
A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek.
A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is.
A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik.
Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk.
www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/cikoria_nem_csak_kavenak_jo/20080107164308
(1)Május végén, június elején vetjük. Halványítjuk, (ha nem szeretnénk, hogy túl keserű legyen,) a külső levelek összekötésével.
(2) Kávé, tea elkészítése:
Valamikor azt gondolták, köszvény és a sárgaság ellen hatásos a főzete. Talán valóban májkímélő, bélműködést serkentő hatású.
Elvirágzás után a gyökereket felszedjük. Alaposan megtisztitjuk kefével, folyóvíz alatt. Felaprítjuk és lehetőleg napon szárítjuk. Darálni, őrölni nem szükséges.
Pótkávénak enyhén átpörköljük, teának jó a natúr száritmány. Mindig hideg vízbe tesszük fel főni. Forrás után kevergessük, ne fusson ki.
Három perc forrás után levesszük a tűzről és lefedve öt percig pihentetjük. Ízesithetjük tejjel, mézzel. Gyerekek is fogyaszthatják a "kávé" verziót is. Kombinálhatjuk egyéb gyógynövényekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Kérem, írja meg a véleményét