csütörtök

A cikória

A cikória szinte az egész világon ismert kávé pótló, hús pótló, saláta és gyógynövény. Mi inkább a poros legelők szélén ágaskodó kóróra gondolunk, ha szóba kerül...
katáng







Hogyan termeljünk cikóriát? (1)

1. lépés
A telepítés helye legyen gyommentes, teljes napsütésű (nem árnyékolt), jó vízelvezető képességű föld.

2. lépés
Lazítsa meg a talajt 20cm  mélyen ásóval vagy lapáttal. Vegye ki a gyökérdarabokat, köveket vagy egyéb szennyező anyagokat. Javítsa
a talajszerkezetet gereblyével.

3. lépés
Keverjük össze a talaj felső 4cm-ét tőzegmohával (virágfölddel). A tőzegmoha gazdagítja a talajt szerves anyagokkal és javítja a vízelvezető képességét, segíti a cikória  erőteljes növekedését.

4. lépés
A sima, elegyengetett talajba húzzon barázdát 2cm mélyen. Hagyjon a sorok között 18-24cm távolságot. (Inkább többet, hogy kényelmesen tudjon kapálni.)

5. lépés

Helyezzen 6cm-enként magokat a sorba. Fedje 1cm-es földréteggel és kicsit tömöritse a felszint. Megöntözzük az ültetési területet vízzel, hogy elkezdődjön a növekedési folyamat. Ne hagyja a magokat kiszáradni, csírázásuk 7-21 napig tart.

www.gardenguides.com/109894-plant-chickory.html
Cikória a házikertben

Letölthető PDF (Angol) http://www.uaex.edu/publications/pdf/FSA-6081.pdf

A cikória  -endívia. -katáng (Cichorium intybus var. foliosum) a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó mezei katáng (Cichorium intybus) nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek.(2) Egyike a legősibb zöldségféléknek.
Őse a gyomként ismert mezei katáng, amelynek virágzatát forrázva gyógynövényként használják. Ebből alakultak ki a gyökeréért (pótkávénak) termesztett és a leveléért salátának termesztett változatok. Az ős alak Európában, Afrika északi részén és Ázsiában elterjedt.
hu.wikipedia.org/wiki/Cik%C3%B3ria

Hogyan fogyasszuk?

A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek.
A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is.
A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik.
Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk.

www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/cikoria_nem_csak_kavenak_jo/20080107164308



(1)Május végén, június elején vetjük. Halványítjuk, (ha nem szeretnénk, hogy túl keserű legyen,) a külső levelek összekötésével.

(2) Kávé, tea elkészítése:
Valamikor azt gondolták, köszvény és a sárgaság ellen hatásos a főzete. Talán valóban májkímélő, bélműködést serkentő hatású. 
Elvirágzás után a gyökereket felszedjük. Alaposan megtisztitjuk kefével, folyóvíz alatt. Felaprítjuk és lehetőleg napon szárítjuk. Darálni, őrölni nem szükséges. 
Pótkávénak enyhén átpörköljük, teának jó a natúr száritmány. Mindig hideg vízbe tesszük fel főni. Forrás után kevergessük, ne fusson ki. 
Három perc forrás után levesszük a tűzről és lefedve öt percig pihentetjük. Ízesithetjük tejjel, mézzel.  Gyerekek is fogyaszthatják a "kávé" verziót is. Kombinálhatjuk egyéb gyógynövényekkel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérem, írja meg a véleményét