vasárnap

Munka a kertben -december

Általános:
Etetünk madarakat a kertünkben? Olajos magvakat, apró szemű gabonát igyekezzünk kínálni számukra. Az erősen sós, füstölt hentesárú nem feltétlenül nekik való eledel, illata viszont oda csábíthatja a madarakra vadászó cicákat.
Nézzük át szobanövényeinket, pusztítsuk el a rajtuk károsító atkákat, tetveket. Enyhe fertőzés esetén elég lehet egy szappanos vizes lemosás, esetleg valami háztartási rovarölő spray. Ha valamelyik növényünkön túl erős a fertőzés, különítsük el a többitől és fagymentes időben a szabadban permetezzük át. (A permetező gépet ismét tisztítjuk, szárítjuk és fagymentes helyen tároljuk ezt követően.) Semmisítsük meg a növényt, ha ez sem hoz eredményt!
A kerti csapot fagytalanítjuk, ásott kútról leszereljük a vödröt és takarjuk, fúrt kútról leszereljük a szivattyút.
Homokozót, kerti tavat, fa kerti bútorokat takarjuk.

Park:
Kerti dísznövényeink közül néhány "öltöztetésre" szorulhat, -érzékenyebb rózsák, rododendronok, stb.- védelmüket nem halogathatjuk tovább. Az edzettebb rózsák tövére is húzzunk bakhátat. A magas növésű diszfüvek szárát szorosan kössük össze.



Gyümölcsös:
A naspolyát sem hagyjuk tovább a fán. Meszelhetjük a kajszi és a szilva törzsét a fagysebek kialakulásának megakadályozására. Gondosan átnézzük a fákat, leszedjük a hernyófészkeket, gyümölcsmúmiákat. Drótkefézzük a törzseket, ha szükséges.


Haszonkert:
Fóliában a növények védelmét még erősíthetjük szalma takarással. Szabadföldi sóska, szamóca ágyásunkat takarhatjuk fóliával a koraibb termés kedvéért.
Próbáljuk megtervezni, tavasszal mit, mennyit, hová szeretnénk vetni és szerezzük be hozzá a magokat. Jobban járunk, mint ha megvárjuk, amig a szupermarketekben eszükbe jut kitenni őket és akkor kezdünk ötletszerűen vásárolgatni az általuk kinált fajtákból.



Békés karácsonyt és örömökben bővelkedő új évet kívánok!























Magyarlonc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérem, írja meg a véleményét