kedd

Munka a kertben -január

Általános:
Mikor a borús, ködös, hideg téli napok bekényszerítenek a lakásba, fogjunk egy füzetet és tervezzük meg milyen változásokat tervezünk a kertünkben. Hol szeretnénk bontani vagy építeni szalonnasütőt, komposzt tárolót, szerszámtárolót, sziklakertet, tavacskát, kemencét. Tervezzük meg,  mit szeretnénk vetni, ültetni. Kezdjük el beszerezni a vetni kívánt magokat, növényvédő szereket. Folytathatjuk szerszámaink, gépeink karbantartását, javítását. (Kalapáccsal, reszelővel, fenőkővel igyekezzünk élessé varázsolni kapáinkat, ásóinkat. Csákányt, fejszét, fűrészt, metszőollót bízzuk szakemberre.)








Park:
Elkezdhetjük díszfáink, cserjéink ápolását. Először vágjunk ki minden sérült, beteg, keresztbe nőtt, száraz vagy fertőzött ágat, csak azután fogjunk az alakító metszésbe. Kertünk dísze lehet egy idős fa, amit életben szeretnénk tartani. A beteg ágakat egészséges részből induló gallyig csonkmentesen vágjuk vissza. Mint minden metszésnél, törekedjünk a sima, egyenletes vágásra. Az odvakat tisztítsuk ki és öntsük be habarccsal. A nagyobb vágási felületeket zárjuk le festékkel, oltóviasszal, fakátránnyal.
A gallyakra fagyott ólmos esőt, vastag dér vagy hó réteget egy seprővel történő óvatos ütögetéssel távolíthatjuk el. Igaz, látványuk szép, de a rügyek légcseréjét akadályozzák és tömegük alatt lerepedhetnek az ágak.

Gyümölcsös:
Tisztogatjuk az idősebb fák kérgét, almaféléket metszhetjük. Eltávolítjuk a fán maradt száraz leveleket, gyümölcs múmiákat. Fáink növekedési erejéből következtethetünk a trágyázás szükségességére. Forgassuk a talajba, ne csak kirakjuk a fák alá! Váratlan nagyobb csapadék vagy gyors hóolvadás ne értékelje le munkánkat és befektetésünket!

Haszonkert:
A lakás jól megvilágított, egyenletes hőmérsékletű (a paprika pl. 20 fok felett szeret lakni,) részében kísérletezhetünk palánta neveléssel. Amikor az idő megengedi, vethetünk szabadba rövid tenyészidejű zöldborsót, petrezselymet. (A túl apró magokat -pl. petrezselyem- vetéskor keverjük kétszeres mennyiségű
homokkal, hogy kelés után kevesebbet kelljen ritkítani.)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérem, írja meg a véleményét