szombat

Munka a kertben - november

Általános:
A fagyok előtt igyekezzünk befejezni az ásást, szántást, rotálást. Az össze gyűjtött, egészséges hullott leveleket  komposztáljuk. (Fa tüzelés esetén a fahamut a komposztba keverhetjük, esetleg egyszerűen a kert talajába forgathatjuk.)
Még ültethetünk szabad gyökerű növényeket. Ha év közben szaporítottunk bujtással valamilyen növényt, éles metszőollóval vagy kacorral vágjuk le az anyatőröl és lehetőleg azonnal ültessük el.
Hónap végéig fejezzük be a trágyázást, műtrágyázást.
A lakásban teleltetett cserepes virágaink közül a télen vagy kora tavasszal virágzó kaktuszokat és az amariliszt kezdhetjük intenzívebben öntözni.
Ne hanyagoljuk el a permetezőgépek, kerti eszközök,szerszámok tisztítását, karbantartását. (A fémrészeknek nem árthat egy kis olajozás.)
Ha raktunk ki ősszel hernyóenyves öveket, szedjük le és égessük el.


Természetesen az egészségesen élő, kertművelő ember nem dohányzik. Mégis tarthat néhány tövet növényvédelmi célból. Szedjük fel őket és száraz, szellős helyen tároljuk felhasználásig.








Park:
Díszcserjék, évelő dísznövények alól nem érdemes ősszel eltávolítani a hullott lombot, de a sziklakert pozsgásain nem hagyhatunk! Jó kondíciójú gyep esetén az évi utolsó nyírást és az esetleg ráhullott lombot is rajta hagyjuk. Az idős gyepet a hó lehullása előtt szaggassuk meg gyepszellőztetővel vagy éles acélgereblyével és terítsünk rá érett trágyát centi vastagon.

Idős, elhanyagolt gyepben ahol már több az idegen gyom, mint a pázsitképző növény, jobban járunk, ha kontakt gyomirtóval leégetjük az egészet. Sekélyen magas nitrogén tartalmú műtrágyát forgatunk a talajba és tavasszal újra telepítjük.


Gyümölcsös:
Fejezzük be a betakarítást, szüretet. Gyümölcseink közül csak a naspolyának és néhány kihalófélben levő almának válhat előnyére, ha megcsípi a fagy.
Lombhullás után jobban áttekinthetjük fáinkat. A sérült, beteg ágakat az utolsó egészséges, kifele néző szemig vágjuk vissza. Kéregdarabok leválása esetén nézzük meg, látható szúrágás? Ha csak egy ágon, tőből vágjuk le, ha a törzsön, gyökerestől vegyük ki a fát és tüzeljük el!
Alma, körtefáinkat fiatalíthatjuk, a nagy sebeket kenjük be olajfestékkel.
Végezzük el bogyós gyümölcseink ritkítását. Ne hagyjunk csonkokat.
Fagyra érzékeny fügebokorra építsünk sátrat gallyakból. (Takarhatjuk terményszárral: napraforgó, kukorica, csicsóka, stb.) Rakjunk a tövéhez egér riasztót esetleg mérget, a kis rágcsálók nagy kárt okozhatnak a kéreg körberágásával.

A harlekin (rém) katicák kertünkben hasznos segítőink, de télen a lakásban nem szeretjük őket. Gondosan nézzük át az eltárolásra szánt termésünket, ne mi magunk hordjuk be őket!


Haszonkert:
Már csak káposztaféléket érdemes a szabadban hagyni, igyekezzünk minden mást betakarítani és fagymentes helyen tárolni. (Gyökérzöldségeket átválogatjuk és csak az egészségeseket tároljuk.) Áttelelő saláta, káposzta, kelkáposzta palántáit még ültethetjük szabad földbe, fűtetlen fóliába. Enyhe időben még vethetünk "tél alá"  korai zöld borsó fajtákból és rövid tenyészidejű petrezselyemből.
Most kell előkészíteni a tavaszi vetésű gyökérzöldségek (petrezselyem, pasztinák, sárgarépa) talaját. A 30 cm mélyen átforgatott homokos földbe 20-30-80 (npk) műtrágyát keverhetünk.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérem, írja meg a véleményét